English

Mega Grieken

2010, Rijksmuseum voor Oudheden,
Leiden
,
Nederland

Mega Grieken

Omschrijving

MegaGrieken is een tentoonstelling voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar, speciaal ontwikkeld om hen te laten ervaren dat de wereld van de oude Grieken nog helemaal van deze tijd is. De tentoonstelling laat hen op speelse wijze kennismaken met de antieke Griekse cultuur en de invloed daarvan op onze samenleving. In levensgrote Griekse vazen wordt al spelend uitleg gegeven over de Griekse oorsprong van de Olympische Spelen, de Goden en hun mythen, de geneeskunde, het theater, de democratie en de taal.

Werkzaamheden

Ontwerp, Productie en Inrichting

Charlotte Huygens:

"Bibliotheken, ziekenhuizen, scholen: ze bestonden allemaal al in het oude Griekenland. De Grieken wisten veel over de natuur, sterrenkunde en medicijnen. Sportwedstrijden en theater hoorden bij het leven. Veel van hun kennis, woorden en ook de namen van hun goden gebruiken wij nu nog steeds. Op de tentoonstelling MegaGrieken kom je erachter dat je die oude Grieken nog bijna elke dag tegenkomt. Je zult verbaasd zijn wat je allemaal herkent in de wereld van de MegaGrieken!


Dat was de boodschap van de tentoonstelling MegaGrieken die Studio LaMeul voor het RMO heeft ontworpen. Met spellen en opdrachten konden kinderen de overeenkomsten ontdekken tussen het leven in het oude Griekenland en dat van ons. Aan de hand van de collectie oudheden konden kinderen raadsels oplossen en een spannende speurtocht volgen. Voor de begeleiders was er een tweede informatielaag op volwassen ooghoogte, die hen in staat stelde een aantal leuke weetjes met de kinderen te delen.
Het spectaculaire ontwerp bestond uit enorme knaloranje Griekse vazen, waar makkelijk vijf mensen in pasten. Elke vaas behandelde een thema, zoals de Olympische Spelen en Democratie. Niet altijd makkelijke onderwerpen, die door de fraaie overdrachtstechnieken toch goed uit de verf kwamen. Juist vanwege de creatieve inventiviteit koos het RMO voor Studio LaMeul, een keuze die later door publieksonderzoek bevestigd werd. Ondanks de zeer korte voorbereidingstijd was het resultaat zo geslaagd, dat het ontwerp van de volgende kindertentoonstelling ‘Nieuws uit het Midden-Oosten’ in 2011 ook weer door Studio LaMeul is gerealiseerd – opnieuw met veel waardering van het publiek."

info@lameul.nl