English

Het Badhuis

Badcultuur in Oost en West

1996, Wereldmuseum Rotterdam,
Nederland

Het Badhuis

Omschrijving

Familietentoonstelling over de Romeinse, islamitische en Nederlandse badcultuur.
Terwijl in het middeleeuws Europa wassen en baden sterk werd afgeraden, bestond in de islamitische wereld een rijke badcultuur, ontstaan uit de traditie van Griekse en Romeinse openbare badhuizen. In een theatrale opstelling van Nederlandse badhokjes, een oosterse hammam en een Romeins badhuis kunnen bezoekers de verschillende sferen proeven. Geluidsdouches brengen interviews met badhuisgangers, impressies van live-geluiden en badhuispassages uit de historische en erotische literatuur. Een geurspoor en grappige spelletjes maken de beleving nog intenser. Hoogtepunt van de tentoonstelling is een interactief CD-I-programma, waarin bezoekers op de computer een rondgang kunnen maken door verschillende badhuizen in heden en verleden.

Werkzaamheden

Ontwerp, Productie en Inrichting

Charlotte Huygens:

"In 1996 was ‘La Meul ‘ als ontwerper én uitvoerder verantwoordelijk voor het tentoonstellingsontwerp van Het badhuis. Badcultuur in Oost en West. Bij deze tentoonstelling in het Museum voor Volkenkunde Rotterdam (nu Wereldmuseum) waren onder meer het Rijksmuseum van Oudheden en het Thermenmuseum betrokken, alsook beeldend kunstenaar Candeger Furtun uit Turkije. Een grote diversiteit aan voorwerpen daterend van eeuwen voor onze jaartelling tot aan onze eigen tijd gaf de bezoekers een overzicht van rituelen van collectieve en persoonlijke hygiëne in verschillende tijden. In de loop van die geschiedenis waren ook verschillende culturen vertegenwoordigd, zoals de Romeinse thermen, de oosterse hammam én de openbare Rotterdamse badhuizen. Beeldende kunst gaf nog een extra dimensie aan het geheel.

De reikwijdte in tijd en plaats stelde hoge eisen aan het tentoonstellingsontwerp: het moest direct een gevoel van intimiteit oproepen, eigen aan het badritueel, het moest dus sensueel zijn, maar niet exotiserend, het moest aanspreken van jong tot oud en van preuts tot open, het moest internationaal van uitstraling zijn, eigentijds maar niet te hip, en zo nog een waslijst aan voorwaarden en verlangens. Uiteraard was het beschikbare budget weer zeer beperkt… de creativiteit die hiervoor nodig was, bracht ons, na een uitgebreide pitch, bij Studio La Meul. Saskia Meulendijks kwam met een ontwerp waarin de dragers in de vitrines gevormd werden door een douchescherm-achtig plastic, en de vloer werd met een (niet al te prijzig) zeil omgetoverd tot badkamertegels, die een spectaculair ruimtelijk effect gaven. Het bouwen en inrichten was bijzonder complex, maar het was de moeite waard. Alle sferen kwamen prachtig tot uiting, alle objecten kwamen prachtig tot hun recht, terwijl de bezoekers zich ongegeneerd konden overgeven aan een geheel wetenschappelijk verantwoord voyerisme. Pers en publiek waren razend enthousiast en de tentoonstelling bleek zeer gevraagd voor overnames.

Het was onze eerste kennismaking met Saskia Meulendijs, maar het grote succes van de tentoonstelling, zowel in resultaat als in het werkproces, hebben geleid tot vele nieuwe gezamenlijke projecten, in het Wereldmuseum bijv. de tentoonstelling Nomaden tussen Nijl en Rode Zee (2002).
Charlotte Huygens, nu Hoofd Tentoonstellingen en Educatie bij het Rijksmuseum van Oudheden, was destijds conservator Islamitisch Cultuurgebied, en t.t.v. ‘Nomaden’ Hoofd Presentaties bij het Wereldmuseum."

info@lameul.nl